• 2024-08-07 11:01:11
  • ព័ត៌មាន

ចេកចៀន​ជា​ចំណីដ៏ពេញនិយម​មួយ​នៅ​ស្រុក​ខ្មែរ និង​តំបន់​អាស៊ីអាគ្នេយ៍

  • 2024-08-07 11:01:11
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ចន្លោះមិនឃើញ

ចេកចៀន​ជា​ចំណី​ដ៏ពេញ​និយម​មួយ​នៅ​ស្រុក​ខ្មែរ និង​តំបន់​អាស៊ីអាគ្នេយ៍​ទាំង​មូល។ នេះ​ក៏​ដោយ​សារ​តែ​នៅ​ក្នុង​តំបន់​របស់​យើង ក៏​ដូច​ជា​ប្រទេសរបស់​យើង មាន​ការ​ដាំដុះ​ដើម​ចេក​ពាសពេញ​ស្រុក​ទេស ដែល​បណ្ដាល​ឱ្យ​អ្នកស្រុក​ច្នៃ​ចេក​ទាំង​នោះ​ទៅ​ជា​ម្ហូបអាហារ​ផ្សេងៗ។

បើ​យោង​តាម​ស្ថិតិ​ដោយ​គេហទំព័រ Statista នៅ​ក្នុង​អាស៊ី ឥណ្ឌា​ផលិតចេក​បាន​ច្រើន​ជាង​គេ ដោយ​ស្រុក​នេះ​ផលិត​បាន​រហូត​ដល់​ទៅ ៣៤លាន​តោន​ឯណោះ​នៅ​ឆ្នាំ២០២២។ ចំណែក​ឯ​នៅ​ក្នុង​តំបន់​យើង​វិញ ស្រុក​ឥណ្ឌូនេស៊ី​មាន​ចេក​ច្រើន​ជាង​គេ ដោយ​នៅ​ឆ្នាំ២០២២ ស្រុក​នេះ​ផលិត​បាន ៩លាន​តោន។ បន្ត​មក​ទៀត ហ្វីលីពីន​ផលិត​បានក្បែរ ៦លាន​តោន វៀតណាម ២,៥លាន​តោន ថៃប្រមាណ ១លាន​តោន។ ឡាវវិញ ៧៣ម៉ឺនតោន ចំណែក​ឯ​ម៉ាឡេស៊ី​ និង​កម្ពុជា​វិញ​អាច​ផលិត​បាន​ប្រមាណ ៣០ម៉ឺន​តោន​នៅ​ឆ្នាំ២០២២។

ដោយសារ​តែ​ផលិតកម្មចេក​មាន​ភាព​លើសលប់​នេះ​ហើយ ទើប​ម្ហូប​ផលិតដោយ​ចេក ដូច​ជា​ចេកចៀន មាន​ភាព​ពេញ​និយម​នៅ​ទូទាំង​អាស៊ីអាគ្នេយ៍។

ចេកចៀនបែបខ្មែរ

ចំពោះ​ចំណីចេកចៀន​នេះ តាម​ពិត​ទៅ នៅ​ក្នុង​ប្រទេស​អាស៊ាន​ ប្រទេស​ណា​ក៏​ហៅ​ថា ចេកចៀន តែ​គ្រាន់​តែ​ហៅ​នៅ​ក្នុង​ភាសា​របស់​គេ​រៀងៗ​ខ្លួន។ ជាក់ស្ដែង​ដូច​ជា​នៅ​ស្រុកថៃ គេ​ហៅ​ថា ក្លួយថត (กล้วยทอด) នៅ​វៀតណាម​ គេ​ហៅ​ថា ជួយចៀន (Chuối chiên) ចំណែក​ឯនៅ​ប្រ៊ុយណេ ឥណ្ឌូនេស៊ី ម៉ាឡេស៊ី និងសិង្ហបុរី​វិញ គេ​ហៅ​ថា ពីសាងហ្គោរ៉េង (pisang goreng) ហើយ​នៅ​ហ្វីលីពីន​ គេ​ហៅ​ថា ម៉ារូយ៉ា (maruya)។

ចេកចៀនបែបថៃ

ប្រាកដ​ណាស់​ ការ​ចៀន និង​គ្រឿង​ផ្សំ​មាន​សភាព​ខុស​គ្នា​ពី​តំបន់​មួយ​ ទៅ​តំបន់​មួយ​ទៀត។ យ៉ាងណាមិញ អ្វីដែលស្រដៀង​គ្នា​នោះ​គឺ គេ​យក​ចេក​ទុំលាយ​ជាមួយ​ម្សៅ ទៅ​ដាក់​នៅ​ក្នុង​ខ្លាញ់​ក្ដៅ និង​បំពង​ចេករហូត​ដល់​ទៅ​ស្រួយខ្ញោក។

ចេកចៀនបែបអ្នកអាស៊ីអាគ្នេយ៍ដីកោះ

នេះបង្ហាញ​ថា នៅ​ក្នុង​តំបន់​របស់​យើង ទោះបីជាមានទំនៀមទម្លាប់ និងភាសា​និយាយ​ផ្សេង​ៗ​គ្នា​ពិត​មែន ប៉ុន្តែ​នៅ​តែ​មាន​លក្ខណៈ​ស្រដៀង​ៗគ្នា លើស​ពី​អ្វី​ដែល​យើង​ធ្លាប់​ដឹង​ទៀត​ផង​៕

ប្រភព៖ Asian SEA Story

អត្ថបទ៖ សេរី មង្គល

មតិយោបល់