
- 2025-06-06 08:37:18
- ព័ត៌មាន
Chef Nak ៖ ខ្ញុំចង់ឱ្យពិភពលោក ស្គាល់កម្ពុជា តាមរយៈរសជាតិ និងរឿងរ៉ាវនៃម្ហូបអាហារ របស់យើង
- 2025-06-06 08:37:18
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
Chef Nak ៖ ខ្ញុំចង់ឱ្យពិភពលោក ស្គាល់កម្ពុជា តាមរយៈរសជាតិ និងរឿងរ៉ាវនៃម្ហូបអាហារ របស់យើង
ចន្លោះមិនឃើញ
លោកស្រី រស់ រតនៈ ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ជាទូទៅថា "Chef Nak" បានក្លាយជាអ្នកនាំមុខគេក្នុងការអភិរក្ស និងលើកស្ទួយម្ហូបខ្មែរ ដែលជាមរតកវប្បធម៌ដ៏សម្បូរបែបរបស់កម្ពុជា។ តាមរយៈសៀវភៅធ្វើម្ហូបដែលទទួលបានពានរង្វាន់ ថ្នាក់រៀនធ្វើម្ហូប និងការផ្សព្វផ្សាយជាសាធារណៈ លោកស្រីកំពុងនាំមកនូវការរស់ឡើងវិញនៃរសជាតិខ្មែរដែលស្ទើរតែបាត់បង់ក្នុងអំឡុងរបបខ្មែរក្រហម។
Chef Nak បានចំណាយពេលជាង ១៨ ឆ្នាំក្នុងការស្រាវជ្រាវ និងកត់ត្រារូបមន្តម្ហូបបុរាណពីអ្នកភូមិចាស់ៗនៅទូទាំងប្រទេសកម្ពុជា។ ការខិតខំប្រឹងប្រែងរបស់លោកស្រីបានផលិតនូវសៀវភៅធ្វើម្ហូបពីរក្បាលដ៏ល្បីល្បាញ៖ ញុំា (Nhum: Recipes from a Cambodian Kitchen) ដែលផ្តោតលើម្ហូបផ្ទះ និង សោយ (Saoy: Royal Cambodian Home Cuisine) ដែលឧទ្ទិសដល់ម្ហូបរាជវង្សខ្មែរ។ សៀវភៅ សោយ ទទួលបានពានរង្វាន់ជា "សៀវភៅធ្វើម្ហូបល្អបំផុតលើលោក" នៅឯពានរង្វាន់ Gourmand World Cookbook Awards ក្នុងឆ្នាំ២០២៣។
កើតនៅភ្នំពេញក្នុងឆ្នាំ១៩៨៥ Chef Nak បានចាប់ផ្តើមចម្អិនម្ហូបតាំងពីអាយុ ៥ ឆ្នាំ ដើម្បីផ្គត់ផ្គងគ្រួសារនៅពេលឪពុកម្តាយរបស់លោកស្រីរងរបួសដោយគ្រោះថ្នាក់ចរាចរណ៍។ បទពិសោធន៍នៅវ័យកុមារនេះបានជំរុញឱ្យលោកស្រីមានចំណង់ចំណូលចិត្តក្នុងការចម្អិនម្ហូប។ ក្រោយមក លោកស្រីបានធ្វើការជាមួយអង្គការ Cambodian Living Arts ដែលបានបំផុសគំនិតឱ្យលោកស្រីអភិរក្សមរតកម្ហូបខ្មែរដែលស្ទើរបាត់បង់ក្នុងអំឡុងរបបខ្មែរក្រហម។
សៀវភៅ សោយ បានកត់ត្រារូបមន្តម្ហូបរាជវង្សដ៏សំខាន់ ដែលលោកស្រី ណាក់ បានសិក្សា និងសម្រួលឡើងវិញសម្រាប់ទស្សនិកជនសម័យថ្មី។ ម្ហូបដូចជា "ស៊ុបគជ់ស" និង "សាឡាត់មាន់" បានបង្ហាញពីភាពសម្បូរបែបនៃរសជាតិផ្អែម ប្រៃ និងជូរ ដែលជាលក្ខណៈពិសេសនៃម្ហូបខ្មែរ។
លើសពីការចងក្រងសៀវភៅ លោកស្រី ណាក់ ក៏បានផ្តល់ជូននូវថ្នាក់រៀនធ្វើម្ហូប និងបទពិសោធន៍ទទួលទានអាហារនៅផ្ទះបែបប្រណីតនៅក្បែរមាត់ទន្លេមេគង្គ។ បទពិសោធន៍ទាំងនេះមិនត្រឹមតែផ្តល់ឱកាសឱ្យភ្ញៀវស្គាល់ម្ហូបខ្មែរប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយអភិរក្សរូបមន្តបុរាណដែលមិនសូវមានឃើញនៅក្នុងភោជនីយដ្ឋានទូទៅ។ លោកស្រីក៏បានសហការជាមួយអង្គការអន្តរជាតិដូចជា UNICEF និង FAO ដើម្បីផ្សព្វផ្សាយអាហារូបត្ថម្ភ និងសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ជាពិសេសសម្រាប់កុមារក្នុងរយៈពេល ១០០០ ថ្ងៃដំបូងនៃជីវិត។
លោកស្រី ណាក់ បានលើកឡើងថា៖ "ម្ហូបខ្មែរមិនមែនជាអាហារសម្រាប់ទទួលទានធម្មតាប៉ុណ្ណោះទេ។ វាជាអត្តសញ្ញាណ និងបេតិកភណ្ឌវប្បធម៌របស់យើង។ ខ្ញុំចង់ឱ្យពិភពលោកស្គាល់កម្ពុជាតាមរយៈរសជាតិ និងរឿងរ៉ាវនៃម្ហូបរបស់យើង ក្រៅពីប្រវត្តិសាស្ត្រដ៏ឈឺចាប់នៃរបបខ្មែរក្រហម។"
ការខិតខំប្រឹងប្រែងរបស់ Chef Nak មិនត្រឹមតែជួយអភិរក្សមរតកម្ហូបខ្មែរប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងបានជំរុញឱ្យមានការយល់ដឹងជាសកលអំពីភាពសម្បូរបែបនៃវប្បធម៌ខ្មែរ។ តាមរយៈការអប់រំ និងការតស៊ូមតិ លោកស្រីកំពុងបង្កើតស្ពានវប្បធម៌ដែលភ្ជាប់កម្ពុជាទៅកាន់ពិភពលោក៕