• 2021-11-30 08:10:33
  • ព័ត៌មាន

មកដឹងអាហារ ៨ប្រភេទ ល្អសម្រាប់សិស្សកំពុងរៀន បានទាំងសុខភាពល្អ និងជំនួយខួរក្បាល

  • 2021-11-30 08:10:33
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ចន្លោះមិនឃើញ

នៅក្នុងវ័យកំពុងសិក្សា អ្នកគួរតែបរិភោគអាហារដែលផ្តល់គុណប្រយោជន៍ច្រើន ដើម្បីទទួលបានសុខភាពល្អទាំងរាងកាយ និងខួរក្បាល។ ការបរិភោគបន្លែ ផ្លែឈើច្រើន នឹងផ្តល់គុណប្រយោជន៍ទៅដល់ការចងចាំ ក៏ដូចជាការចាប់យក និងទទួលយកព័ត៌មានជាច្រើនដែលពាក់ព័ន្ធនឹងការរៀនសូត្រ។

ខាងក្រោមនេះជាផ្លែឈើទាំង ៨មុខ ដែលអ្នកគួរបរិភោគជាប្រចាំ ៖

១. ផ្លែប៊ឺរី

ផ្លែប៊ឺរី សម្បូរទៅដោយសមាសធាតុជាច្រើនដែលអាចជួយលើកកម្ពស់ការសិក្សា និងការពារសុខភាពខួរក្បាល។ អង់តូស៊ីយ៉ានីន ដែលមាននៅក្នុងផ្លែប៊ឺរី នឹងធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវដំណើរការផ្លូវចិត្ត ដោយបង្កើនលំហូរឈាមទៅកាន់ខួរក្បាលការពារប្រឆាំងនឹងការរលាក និងធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវផ្លូវបញ្ជូនសញ្ញាជាក់លាក់ ដែលជួយជំរុញការផលិតកោសិកាប្រសាទ និងដំណើរការកោសិកាដែលពាក់ព័ន្ធនឹងការរៀនសូត្រនិងការចងចាំ។

២. ផ្លែក្រូច

ផ្លែក្រូចមានជីវជាតិខ្ពស់ ហើយការទទួលទានផ្លែក្រូចជាប្រចាំផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាច្រើនរួមទាំងការលើកកម្ពស់សុខភាពខួរក្បាល។ ដូចគ្នាទៅនឹងផ្លែប៊ឺរី ផ្លែក្រូច និងក្រូចថ្លុងសម្បូរទៅដោយសារជាតិជំនួយខួរក្បាលឱ្យមានការចងចាំបានល្អប្រសើរ។ សមាសធាតុទាំងនេះអាចមានសមត្ថភាពលើកកម្ពស់ការរៀនសូត្រ ការចងចាំ ក៏ដូចជាការពារកោសិកាប្រសាទពីការរងរបួសដែលបណ្តាលឱ្យមានការបាក់ទឹកចិត្ត។

៣. សូកូឡាខ្មៅ និងផលិតផលកាកាវ

ការទទួលទានផលិតផលកាកាវដែលសំបូរសារជាតិ flavonoid ជះឥទ្ធិពលល្អដល់សុខភាពខួរក្បាល។ ការសិក្សាផ្សេងទៀត បានបង្ហាញថាការទទួលទានកាកាវអាចជួយកាត់បន្ថយភាពអស់កម្លាំងផ្លូវចិត្តធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវលំហូរឈាមទៅខួរក្បាល និងបង្កើនការចងចាំ និងពេលវេលាប្រតិកម្មចំពោះកិច្ចការផ្លូវចិត្ត។

៤. គ្រាប់ធញ្ញជាតិ

គ្រាប់ផ្លែឈើសំបូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពខួរក្បាលរួមទាំងវីតាមីន E និងស័ង្កសី។ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ គឺជាប្រភពនៃជាតិខ្លាញ់ ប្រូតេអ៊ីន និងជាតិសរសៃ ហើយវាអាចជួយឱ្យអ្នកមានថាមពលពេញ។ លើសពីនេះការស្រាវជ្រាវខ្លះបង្ហាញថា ការទទួលទានអាហារសម្រន់លើគ្រាប់ផ្លែឈើអាចជួយធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវមុខងារមួយចំនួននៃមុខងារខួរក្បាល។

៥. ស៊ុត

ស៊ុតជាញឹកញាប់ត្រូវបានគេហៅថាជាវីតាមីនចម្រុះរបស់ធម្មជាតិ ដោយសារភាពសម្បូរបែបនៃសារធាតុចិញ្ចឹម។ ពួកវាសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមដែលចាំបាច់សម្រាប់មុខងារខួរក្បាលរួមមានវីតាមីនបេ ១២ កូលីន និងសេលេនីញ៉ូម។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកត្រូវញ៉ាំស៊ុតទាំងមូលមិនមែនគ្រាន់តែស៊ុតពណ៌សដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ដែលជំរុញមុខងារខួរក្បាលនោះទេ។ ការសិក្សាមួយលើកុមារ​​ និងក្មេងជំទង់ចំនួន ១៩ នាក់បានរកឃើញថា ការទទួលទានស៊ុតពណ៌លឿងត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការរៀនសូត្រក្នុងរយៈពេលខ្លីខ្ពស់ជាងការចងចាំ និងការយកចិត្តទុកដាក់ បើប្រៀបធៀបជាមួយស៊ុតពណ៌ស។

៦. ផ្លែបឺរ

ជាអាហារសម្រន់ ដែលជួយបង្កើនមុខងារខួរក្បាល។ ពួកវាជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារជាតិលូទីនដែលជាសារធាតុការ៉ូទីណូអ៊ីដ ដែលប្រមូលផ្តុំនៅក្នុងខួរក្បាល និងភ្នែក ហើយអាចជះឥទ្ធិពលវិជ្ជមានដល់មុខងារខួរក្បាលថែមទៀតផង។

៧. ត្រី

អូមេហ្គា ៣ គឺជាខ្លាញ់ដ៏សំខាន់ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងសុខភាពខួរក្បាល។ ពួកវាប្រមូលផ្តុំនៅក្នុងខ្លាញ់ត្រីដែលជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារធាតុចិញ្ចឹមដែលជួយលើកកម្ពស់សុខភាពខួរក្បាលផ្សេងទៀតដូចជាវីតាមីនបេ ១២ និងសេលេនីញ៉ូម។

៨. បន្លែពណ៌ខៀវ បៃតង និងក្រហម

ការទទួលទានបន្លែ ធ្វើឱ្យមុខងារខួរក្បាលល្អប្រសើរ និងលើកកម្ពស់សុខភាព។ បន្លែពណ៌ក្រហមទឹកក្រូច និងបៃតង ដែលមាន ម្ទេស ការ៉ុត និងប្រូខូលី មានផ្ទុកនូវសមាសធាតុរុក្ខជាតិដែលមានប្រយោជន៍ជាច្រើន រួមទាំងសារធាតុពណ៌ខារ៉ូទីណូយដែលត្រូវបានបង្ហាញថាផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់ដំណើរការផ្លូវចិត្ត។

ប្រភព ៖ healthline

មតិយោបល់