• 2017-10-14 23:50:00
  • ព័ត៌មាន

អ្នក​ភូមិ​មួយ​នៅ​ខេត្ត​កំពត​ធ្វើ​កញ្ឆេ សម្រាប់ទីផ្សារ​នៅ​ភ្នំពេញ

  • 2017-10-14 23:50:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ចន្លោះមិនឃើញ

បើ​ធ្វើ​ដំណើរ​ទៅ​​កាន់​ភូមិ​មួយ​នៅ​ក្នុង​ស្រុកទឹក​ឈូ ខេត្ត​កំពត នោះ​គេ​នឹង​ឃើញ​មាន​មនុស្ស​ប្រុស​ស្រី​នៅ​តាម​ផ្ទះ​នីមួយៗ​កំពុង​ញាប់​ដៃ ញាប់ជើង​បិទ​ឬស្សីផង និង​ចាក់​កញ្ឆេ​ផង​ ឬអ្នកខេត្តកំពត​ហៅ​ថា​ «លូ»។

កំពុង​បិទ​ឬស្សីសម្រាប់​ធ្វើ​កញ្ឆេ​នៅ​ខាង​មុខ​ផ្ទះ អ្នកស្រី ថូង ចាន់ធូ រៀបរាប់​ប្រាប់​ Sabay ថា​អ្នកស្រី និង​ស្វាមី​ចេះ​ជំនាញ​នេះ​តៗគ្នាពី​ដូន​តាមក និង​ថា​អ្នក​ភូមិផ្សេងទៀត​បាន​ចេះ​ចាំជំនាញ​ធ្វើ​កញ្ឆេនេះ​តពី​ចាស់ទុំ​របស់​ខ្លួន។

បច្ចុប្បន្ន​រស់នៅ​ក្នុងភូមិ​អូតូច ​ឃុំអណ្តូងខ្មែរ ក្រុងកំពត អ្នកស្រី និង​ស្វាមី​បាន​ប្រ​កប​របរនេះ​ជាង​១០​ឆ្នាំ​មក​ហើយ ដោយ​ថា​អ្នកស្រីជា​អ្នកបិតឬស្សី​ឲ្យ​ប្តី​យកទៅ​ចាក់​ជា​កញ្ឆេ។ អ្នកស្រី​ឲ្យ​ដឹងថា ការធ្វើ​កញ្ឆេ​មួយ​ត្រូវ​ចំណាយ​ប្រាក់ទិញ​ឬស្សី និង​ផ្តៅ​អស់​ប្រ​ហែលជា​បី​ម៉ឺន​រៀល ហើយ​អ្នកស្រី​លក់​វិញ​បាន​បួន​ម៉ឺន​រៀល។

ទំនងជាកុំ​ឲ្យ​ញើស​ហូរ​ធ្លាក់ចូល​ភ្នែក អ្នកស្រីបង្អង់សម្តីបន្តិច​រួច​យក​ដៃ​ជូនញើស​បន្តិច​មុន​នឹង​បន្ត​សម្តី។​អ្នកស្រី​ឲ្យ​ដឹង​ទៀតថា​ក្នុងមួយ​ថ្ងៃ​ពីរ​នាក់​ប្តីប្រពន្ធ​ អ្នកស្រី​អាច​ផលិត​កញ្ឆេ​បាន​ចំនួន​បួន តែ ថា​បើ​ថ្ងៃ​ណា​មាន​អតិធិជន​បញ្ជា​ទិញ​ច្រើន​អ្នកស្រី និងស្វាមី​ប្រឹង​ផលិត​បាន​ចំនួន​ប្រាំ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ។

បើ​និយាយពី​ទី​ផ្សារ​សម្រាប់​លក់​វិញ​អ្នកស្រី​ថា អ្នកខេត្ត​កំពត​ពុំ​សូវទិញនោះទេ តែ​មាន​ច្រើន​នៅ​ភ្នំពេញ។ អ្នកស្រី​បញ្ជាក់ថា​នៅ​ខែ វិច្ឆិកា ​ធ្នូ និង​ខែ​មករា ជា​ខែ​ដែល​មាន​អ្នកបញ្ជាទិញ​ច្រើនដោយ​ថាជារដូវ​ប្រមូល​ផល​ត្រី។

អ្នកស្រី​បន្ថែមៈ « កឋិន អ៊ុំទូក អក​អំបុក​អីនឹង​ លក់​ដាច់​ហើយ​លួ វា​តាម​រដូវ​វា គេ​បើក​ឡួតិ៍​ត្រី​យើង​លក់​បាន​ទៀត​ គេ​ហៅ​យើង​ធ្វើ យើង​ធ្វើ​អត់​ទាន់​ឲ្យ​គេ​ផង​»។

អ្នកស្រី​ឲ្យ​ដឹងដែរថា​ក្នុង​មួយ​ខែ​អ្នកស្រី​អាច​លក់​ចេញ​កញ្ឆេ​ប្រហែលជា​៣០​កញ្ឆេជា​មធ្យម។ ​អ្នកស្រី​ថា​នេះ​ជាមុខរបរ​មួយ​ធ្វើ​ឲ្យ​គ្រួសារ​អ្នកស្រី និង​អ្នក​ភូមិ​ផ្សេងទៀត​មាន​ចំណូល​ប្រ​ចាំខែ និង​មានជីវភាព​សមរម្យ​៕​

អត្ថបទដោយ៖​ គីមសាយ

មតិយោបល់