- 2019-09-27 23:30:00
- ជំនឿ
ម្ហូប១មុខ មានប្រវត្តិទាក់ទងប្រែតខែភ្ជុំ ដែលខ្មែរយើងកម្ររំលង តែងចម្អិនទៅវត្ត
- 2019-09-27 23:30:00
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ម្ហូប១មុខ មានប្រវត្តិទាក់ទងប្រែតខែភ្ជុំ ដែលខ្មែរយើងកម្ររំលង តែងចម្អិនទៅវត្ត
ចន្លោះមិនឃើញ
ឆាមីសួ ជាមុខម្ហូបមួយប្រភេទ ដែលប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរតែងនិយមទុកយកទៅវត្ត ក្នុងរដូវភ្ជុំបិណ្ឌ។ ពុទ្ធបរិស័ទកម្ររំលងម្ហូបនេះ ដោយហេតុថា វាជាម្ហូបមិនមានភាពស្មុគស្មាញចម្អិន អាចទុកបានយូរ និងចំណាយលុយសមល្មម តែអាចញ៉ាំគ្នាច្រើន។ ក្រៅពីចំណុចទាំងនេះ ឆាមីសួ ក៏មានប្រវត្តិដ៏គួរឲ្យចាប់អារម្មណ៍ ដែលសឹងតែមិនមានអ្នកដឹងច្រើននោះទេ។
តាមរយៈអត្ថបទថ្ងៃនេះ Sabay សូមជូន ពីប្រវត្តិនៃមុខម្ហូបឆាមីសួ និងគ្រឿងផ្សំធ្វើងាយៗ ដែលអាចធ្វើបានទុកយកទៅវត្ត ឬទុកបរិភោគជុំគ្រួសារ ពិសេសរដូវភ្ជុំបិណ្ឌនេះតែម្តង។
១. ប្រវត្តិទាក់ទងមីសួ
ព្រះភិក្ខុ ធួន ច័ន្ទថន គង់នៅវត្តសន្សំកុសល រាជធានីភ្នំពេញធ្លាប់មានសង្ឃដីការ ប្រាប់ Sabay ថាការចម្អិន មីសួ ដើម្បីធ្វើជាចង្ហាន់យកទៅវត្ត គឺដោយសារតែមានជំនឿមួយទាក់ទងនឹងប្រេតមួយពួក។ ប្រេតទាំងនោះមានមាត់តូចប៉ុនគូថម្ជុល គឺមិនអាចបរិភោគចំណីអាហារដែលមានទំហំធម្មតាបានទេ។
ដូចនេះហើយ ទើបពុទ្ធបរិស័ទដែលមានជំនឿ ក្រែងញាតិការបស់ខ្លួនមានបាបកម្ម ធ្លាក់ទៅចាប់កំណើតជាប្រេតជំពូកនេះ ចម្អិនមីសួយកទៅវត្ត ព្រោះគ្មាននរណាម្នាក់អាចដឹងនោះឡើយថា បុព្វការីជនរបស់ខ្លួនបានចាប់កំណើតជាអ្វីឲ្យប្រាកដ។
តាមឯកសារមួយចំនួនបានបង្ហាញថា ចំពោះពពួកប្រេត ដែលមានលក្ខណៈដូចដែលព្រះភិក្ខុ ធួន ច័ន្ទថនលើកឡើងខាងលើ គឺត្រូវនឹងពពួកប្រេតឈ្មោះ "សុចិមុខ"។
តាមរយៈសៀវភៅកំណាព្យល្បើកប្រេត របស់លោក សុង ស៊ីវ បានសរសេរថាប្រេតឈ្មោះ សុចិមុខ នេះគឺជាប្រភេទប្រេតមួយពួកដែលមានខ្លួនធំប៉ុនភ្នំ ដៃជើងវែងៗ តែមាត់វិញស្រួច រន្ធមាត់ប៉ុនគូថម្ជុល ក្បាលធំត្រមែង ភ្នែកលៀនក្រឡោត ក្រចកដៃវែងៗ កើតស្រែងស៊ីជុំជិត សាច់ពកធំៗដូចជាថ្ម ស្បែកក្រាស់គគ្រាត ស្លែដុះព្រោងព្រាត សក់ក្បាលពុកមាត់ និង ពុកចង្កាដុះដូច ព្រឹក្សា។
២. គ្រឿងផ្សំ
បើតាមស្ត្រីមេផ្ទះមួយរូបរស់នៅរាជធានីភ្នំពេញ និងសុំមិនបង្ហាញឈ្មោះ បាននិយាយថា រាល់ឆ្នាំពេលបុណ្យភ្ជុំ អ្នកស្រីដែលតែងនិយមឆាមីសួ ទុកទៅវត្ត ហេតុផល គឺមានជំនឿដូចនឹងប្រវត្តិខាងលើ ដែលព្រះសង្ឃបានជូនសង្ឃដីកា។
មួយវិញទៀត អ្នកស្រី តែងត្រៀមសម្រាប់ការបរិភោគជួបជុំគ្រួសារ ព្រោះតែឆាមីសួ ងាយស្រួលចម្អិន ចំណាយលុយសមល្មមទិញគ្រឿងផ្សំសរុបអស់ប្រហែល ៣៥០០០រៀល តែអាចបរិភោគគ្នាច្រើន រហូតដល់ ៥ ឬ៦នាក់ និងអាចរក្សាទុកលើសពី១ថ្ងៃទៅក៏បាន ដោយមិនខ្លាចឆាប់ផ្អូម។
លាយមុខគ្រឿងផ្សំ ៨មុខ ដែលសរុបជាលុយអស់ប្រហែល ៣៥០០០រៀល តែបានមីសួ ១ខ្ទះឆា។
១. មីសួ ៦០០ក្រាម ឬ៦ខាំ
២. ស្ពៃខៀវ ៤០០ក្រាម ឬ៤ខាំ
៣. សាច់គោ ឬសាច់ជ្រូកសុទ្ធ ៤០០ក្រាម ឬ៤ខាំ
៤. ការ៉ុត ១មើម
៥. ផ្សិតចំបើង ឬផ្សិតត្រចៀកកណ្ដុរ
៦. ខ្ទឹមបារាំង
៧. ស្លឹកខ្ទឹម
៨. ប្រេងឆា ទឹកស៊ីអ៊ីវ ស្ករ ប្រេងខ្យង ១ស្លាបព្រា ។